SELECT-KAARTSPEL

Gezellig samen een eenvoudig kaartspel spelen

Select-Kaartspel

Een zinvolle activiteit om het dagelijkse leven in te vullen, kan een kaartje leggen zijn.

YoLie vzw realiseerde een eenvoudig, duidelijk en aangepast kaartspel. We noemen dit kaartspel ‘Select-kaartspel’. De speelkaarten zijn groter en dikker dan een normaal kaartspel (A7: 7,40cm x 10,50cm).

We herleiden het klassiek pak speelkaarten tot de vier symbolen harten, ruiten, schoppen en klaveren, met één groot symbool in het midden op de kaart (mensen met een hersenletsel hebben moeite met getallen en volgordes). Het spel bevat ook de traditionele joker. Daarnaast voegden we aan het kaartspel een ‘selectkaart’ toe. Op een selectkaart staan de vier symbolen en mag je het symbool zelf kiezen. In het totaal bestaat het Select-kaartspel uit 44 kaarten: 8 harten, 8 ruiten, 8 klaveren, 8 schoppen, 8 selectkaarten en 4 jokers.

De spelregels van het ‘Select-kaartspel’ zijn gebaseerd op het spel ‘Pesten’. Er zijn enkele spelregels vereenvoudigd. Let wel! Deze regel blijft behouden: als een speler nog één kaart heeft, moet hij/zij op de tafel kloppen.

Belangrijk voor de spelleider: lees vooraf de spelregels, zorg dat jij als spelbegeleider deze zeer goed kent. Zo kan je de deelnemers foutloos begeleiden en zorg je dat er tijdens het spel geen verwarring optreedt.

Door dit kaartspel overwegen de deelnemers: Welke kaart moet ik afleggen? Welk symbool ligt op tafel? Heb ik dit symbool? Heb ik een joker of selectkaart? Welke keuze maak ik bij een selectkaart of joker? Ondanks de eenvoudige spelregels zit er toch een strategisch element in het spel. En, ze  vermaken zich als iemand een kaart moet rapen of vergeet te kloppen.

U kan het kaartspel online kopen voor 7,50 euro (incl. 21% btw). Omwille van de hoge verzendingskosten kunnen we het Select-kaartspel slechts verkopen bij een bestelling van minimum 25 euro (leesboekjes en kaarten samen, bijvoorbeeld 2 boekjes en een kaartspel). Vanwege de grootte van het kaartspel voorzien we geen luxueus verpakkingsdoosje. Een op maat gemaakt doosje kost te veel. Een bescheiden, gekleurd elastiekje houdt het spel samen.

Zomeractie (juni-juli-augustus): we bieden een gratis Select-kaartspel aan bij een bestelling vanaf 50 euro.

Jullie kunnen het kaartspel ook zelf maken. Wij bieden de spelregels en een pdf-document aan, waarop elke kaart staat en de voorzijde van de kaart. Je kan het document afdrukken in 8 exemplaren (opgelet: gebruik maar 4 kaarten van de joker).

Hoe maak je het Select-kaartspel?
Spelregels
Speelkaarten

Winkelwagen