ACTIVITEITENBORDEN

Mensen met dementie hebben weinig bezigheden. Ze zitten veel stil. Vaak stilzwijgend, bewegingloos voor de flitsende beelden van de TV. Of slapend in de zetel of rolstoel.

Ze hebben weinig omhanden. Die handen zijn echter zeer belangrijk om actief te blijven. Hoe langer mensen met dementie hun handen kunnen gebruiken, hoe langer ze zelfstandig kunnen eten.

Onze (over)grootmoeder was een bijzondere vrouw. Ze is meer dan 20 jaar overleden. Ze had reuma. Haar handen en voeten hadden knobbels en waren vergroeid. Zij deed elke dag oefeningen met haar handen. Ze masseerde haar handen. Ze bleef bezig. Ze wandelde in haar woonkamer van de ene muur naar de andere om fit te blijven. Om te bewegen. Ze heeft ook tot het einde van haar leven haar handen kunnen gebruiken. Weliswaar moeilijk, maar ze bleef actief! Bewonderenswaardig! Zij is een voorbeeld voor ons.

Vandaar onze belangstelling om de handen actief bezig te houden door het inzetten van activiteitenborden.

Activiteitenborden zijn therapeutische hulpmiddelen voor het oefenen van motoriek op basis van zintuigelijke of sensorische waarnemingen. Het bord daagt mensen uit door diversiteit in vorm, afmeting, geluid, kleur, …

Mensen met dementie interesseren zich nog voor nieuwe dingen. Ze zijn nieuwsgierig. Ze willen misschien nog nieuwe dingen ervaren? Ze gaan mogelijk op ontdekking.

Activiteitenborden – doel

Winkelwagen